jueves, 25 de abril de 2013

BONA PRÀCTICA DE CENTRE

El Moment de Berenar - Fruita 
Un dels moments quotidians que treballen al centre EI Es Pouet d’alaior on estic fent les pràctiques, és el moment de berenar, donant-li un valor “especial” ja que després del berenar (pa i companatge) és costum menjar fruita i compartir-la. Explico l’experiència i la bona pràctica:

Títol: Una bona alimentació sana, saludable i compartida !!!

Aquesta bona pràctica té un començament amb la implicació de les famílies, concretament el dilluns, cada infant-família dur una o dues peces de fruita que posen a un bol conjunt de l’aula. Aquestes fruites variades, seran les que durant tota la setmana la mestra anirà preparant (de manera variada) per després del berenar. Així doncs, un dels primers valors educatius que podem ressaltar és la implicació i el fet de compartir el menjar entre les diferents famílies (infants), cada un/a aporta la/les seves peces i posteriorment es mengen de manera compartida, deixant si un/a ha dut pera, poma, etc.
A l’aula de “Les Sargantanes”, amb infants d’1 i 2 anys, ja s’ha convertit amb una rutina, quan arriben el dilluns, agafar de la seva bosseta del berenar, les peces de fruita que duen i posar-les al bol.
Concretant amb el moment quotidià del berenar, s’acostuma a començar a la mateixa hora cada dia, amb la flexibilitat que les dinàmiques de cada un dels dies ho permet. S’asseuen en dos petits grups (per la disposició de les taules i cadires), però no s’acostumen a tenir llocs fixes (de seient) sinó que cada dia es seu alternadament. Mentre els infants van menjant-se els seus pans amb companatge, la mestra fa dos bols petits de fruita pelada i trossejada, que quan la gran majoria han acabat el pa, es posa damunt cada una de les taules i s’agafa un trosset i es passa el bol a l’altre company/a, i així successivament. També esmentar que si algun no vol més fruita pot passar el bol sense menjar-ne, en cap moment és una obligació, sinó una necessitat fisiològica i un hàbit saludable.
Com a objectius que considero importants esmentar, s’afavoreix els hàbits saludables alimentaris, l’educació dels sentits (tacte, gust, olfacte, vista, ...), la relació afectiva, els valors socials, el fet de compartir, esperar el torn, respectar el company/a, l’autonomia personal (elegir el trosset de fruita desitjat), ... per tant, diria que es treballen molts i variats objectius, amb un moment de gran valor i importància en la filosofia del centre, com poden ser els moments quotidians i concretament els hàbits alimentaris saludables.
Pel que fa a la higiene de les mans i la cara, es realitza anteriorment amb l’ajuda de les educadores (són infants d’entre 1 i 2 anys), després del berenar es dona una tovalloleta per netejar-se la cara i les mans. Tot i així, un dels dubtes (dilemes) que se’n presenta és si aquesta pràctica és prou higiènica? ja que molts d’infants en aquestes edats, toquen totes les peces dubtant quina elegir, alguns mosseguen la peça de fruita, no els hi agrada i la tornen deixar al bol, que posteriorment agafa la mateixa peça un/a company/a, etc. La necessitat que tenen de tocar, experimentar, tastar, ... no sé exactament si és prou saludable i/o higiènica. Encara que cal dir que la mestra controla aquests fets, però sempre hi ha algun/a que així ho simbolitza.
Aquesta pràctica compartida dona un valor educatiu i compartit entre les famílies i l’escola, fets que tenen una continuïtat a casa.
Com a millora d’aquesta bona pràctica, ja que tampoc som (els/les educadors/es) professionals de l’alimentació, aconsellaria i/o fomentaria xerrades, tallers de pares, ... amb personal professional especialitzat en alimentació i també podria ser convenient tenir un control i consensuació amb els pediatres dels infants, per temes d’obesitat, quines fruites tenen majors vitamines, si cada dia es menja un tipus de fruita (massa d’un producte, etc.).

Per acabar, ressaltant la part positiva, educativa i de valor alimentari, juntament amb els objectius que es fomenten i afavoreixen explicats a la pràctica, considero una bona pràctica la de menjar fruita de manera compartida al centre-aula, ja que d’aquest moment quotidià i compartit, podem dir que és beneficiós per tots/es els infants i famílies.

En relació a les competències de l’assignatura, considero que he treballat les següents:
3.1 Es fa preguntes sobre el que ha observat
4.3 Elabora hipòtesis de per què passa un fet concret a partir d’un recull d’informació
ja que he aportat la descripció i informació necessària, elaborant preguntes, hipòtesis i dilemes sobretot en l’apartat del hàbits d’higiene, i també, aportant (en els casos que es puguin realitzar) millores ja descrites, que no se si exactament es podrien dur a la pràctica. 

2 comentarios:

 1. Hola Isma,

  Tant na Rebeca com tu deixau molt clara la importància que el vostre centre dóna a aquest moment quotidià tan ric.

  Trobo que realment és una bona pràctica per molts motius: transversalitat de continguts, autonomia de l'infant, socialització, etc.

  Els infants es poden auto-regular i es respecta molt la seva autonomia.

  M'agradaria molt poder introduir, a l'aula on faig pràctiques, algunes millores a l'hora del berenar i trobo que el vostre exemple és un bon exemple a seguir.

  ResponderEliminar
 2. Hola Isma!
  Molt bona feina a l'hora d'explicar el moment del berenar i la fruita a l'Escola Infantil Es Pouet. Crec que has escollit unes paraules molt adequades per presentar una cosa que es fa dia darrera dia i que com a centre donem tanta importància.
  El que també he trobat molt interessant és la proposta de millora que planteges sobre la possibilitat de realitzar i fomentar xerrades, tallers... entre família i professionals de l'alimentació. És un tema que molts cops crea mal de cap a les famílies, ja que no saben si actuen bé davant l'alimentació dels seus fills i filles i tal vegada mitjançant aquests tallers aquestes preocupacions es podrien solucionar i posar en comú amb altres famílies!

  ResponderEliminar